27 augusti 2013

SÅ SKAPAR DU ETT DREAMTEAM!


En ledarskapsforskare vid namnet Belbin lär ha uttryckt att "No one is perfect - but a team can be". Det ligger något i det han säger tycker jag. Inte alltid, men ofta kan ett väl sammansatt team uppnå bättre resultat än en enda individ. Detta förutsätter naturligtvis vissa kriterier för att var sant och som jag gärna vill ta upp här.
Den stora frågan i sammanhanget är hur kan en ledare skapa och förmå sitt team att prestera på topp i sin strävan att lösa verksamhetens utmaningar?  D. v. s hur kan en ledare skapa ett Dreamteam som mer än väl möter organisationens behov och önskemål?

Enligt mina erfarenheter är det vissa saker man bör tänka på när man formar eller utvecklar ett team.  Jag tar nedan upp de främsta förutsättningarna för att du som ledare skall lyckas med att skapa ditt Dreamteam, oavsett på vilken nivå i organisationen teamet skall verka: 
  • Definiera tydligt projektets art innan du sätter ihop ett team. Här är det viktigt för dig som ledare att veta tydligt och klart vad projektet går ut på och vilka av verksamhetens utmaningar som skall lösas så att du kan bilda dig en klar uppfattning om vilka kompetenser och erfarenheter som krävs.

  • Se till att gruppen som skall utgöra teamet inte är en homogen grupp. Medlemmarna av teamet skall helst ha olika kompetenser och erfarenheter, personliga egenskaper som kompletterar varandra och gärna en blandning av kön och ålder etc. Söker du lönsamma och kreativa lösningar som får konkurrenterna att storkna, skall du blanda så mycket som möjligt av personal med relevant kompetens och erfarenhet och som kan bidra med positiv input i det avsedda projektet.
  • Vaska fram individer som brinner för det de gör, som visar passion och ser sitt jobb som ett kall snarare som ett arbete som de går till varje dag för att betala räkningarna. Du behöver individer som förutom sin kompetens på sitt område även kan vara kreativa och visa på genuint intresse och nyfikenhet för sitt jobb. Sådana individer bidrar ofta mer än vad som krävs, de presterar ofta på topp oavsett uppdragets art om de känner att de kan bidra med något.
  • När du väl har format ett team och förmedlat vad uppdraget/projektet handlar om finns en sak som kan vara skillnaden mellan toppresultat och mediokert resultat, nämligen att du som ledare visar på ett ”högre” syfte med projektet för teamet. D v s kommunicera vad organisationen vinner på att projektet genomförs med ypperligt resultat och vad teammedlemmarna i slutändan tjänar på att uppnå topprestation. Ett högre ändamål med ett projekt har i de flesta fall en enorm påverkan på vilken energi och passion som de enskilda medlemmarna bidrar med i projektet. Det är en hårfin skillnad mellan ett projekt som fortlöper smärtfritt med ”okej” resultat och ett projekt vars resultat blir en ”game changer”  i din bransch! 

5 kommentarer :

  1. Hej, tack för dina inlägg! Den här är särskilt intressant för mig eftersom jag arbetar med att driva projekt som spänner över flera avdelningar i en större organisation. En del punkter som du nämner har jag redan tillämpat de senaste åren, men det är några aspekter som tas upp som känns väldigt insiktsfulla. Jag skall absolut använda mig av dina rekommendationer!

    SvaraRadera
  2. Alexander Kazarian05 september, 2013

    Tack Fredrik. Skönt att höra att du redan tillämpar en del av rekommendationerna som jag presenterar. Återkom gärna framöver och berätta hur det går med de andra förslagen.

    SvaraRadera
  3. Hej Alexander! Jag har nyligen blivit befordrad till Affärsområdeschef och håller på att sätta ihop "mitt team". Det har varit lite svårt att hitta bra och koncisa förslag vad det är man skall tänka på i den situationen. Ditt inlägg har verkligen gjort skillnad för mig, nu ser jag klarare vad det är jag behöver tänka på och genomföra. Tack! Ser fram emot dina inlägg framöver.

    SvaraRadera
  4. Alexander Kazarian24 oktober, 2013

    Hej Linda!
    Tack för din kommentar. Jag är glad över att mitt inlägg har varit till hjälp för dig i din nya roll. Lycka till som AO-chef!

    SvaraRadera
  5. Jättebra! Jag skall förmedla inlägget till mina projektledare. Tack.

    SvaraRadera