15 december 2013

FOKUS GÖR SKILLNADEN!


Upplever du att din organisation springer åt alla olika håll utan att ro i hamn något projekt som kan förändra er omsättning eller lönsamhet till det bättre?

Du är inte ensam om det. Ofta beror det på brist på fokus. Dina medarbetare vill väl, men de har ingen klar bild över vad som skall åstadkommas. Antingen brister det i styrningen från din sida som ledare, eller så har ni helt enkelt startat allt för många projekt på för kort tid.

Här kan du hjälpa din organisation/avdelning att prioritera om. Ta fram en "fokuslista" där de mest prioriterade projekten/affärerna är listade och rangordnade.
På samma lista skall du även presentera de projekt/affärer som inte längre skall få ta energi av din organisation, projekt som helt enkelt inte är aktuella längre och skall läggas ner omgående.

Kommunicera ut din fokuslista och ge all energi och stöd du har till de projekt som skall prioriteras. Drucker skrev en gång i tiden att "Om du vill påbörja något nytt får du sluta med att göra något gammalt", annars tenderar din organisation att förlora energi och fokus i onödan.

Det låter enkelt, men inte alltid lätt att tillämpa, eller? Det är i alla fall värt allt besvär och kommer att ge din organisation något att sträva efter och som i slutändan kommer att synas i bottenraden på resultaträkningen!

5 kommentarer :

  1. Rikard Ericsson18 december, 2013

    Hej, tack för ett aktuellt inlägg med tanke på hur mycket vi distraheras av nuförtiden, både affärsmässigt och privat. Men det är inte lätt att prioritera bland projekten tycker jag, svårt att veta vad man skall välja bort, eller?

    SvaraRadera
  2. Hej Alexander, tack för ditt blogginlägg! Som Rikard E. skriver i sin kommentar är det svårt ibland att prioritera bland projekten för att skapa fokus, särskilt när vissa av projekten har pågått ett bra tag. Har du något råd på hur man skall göra för att genomföra ditt förslag på "fokuslista" utan att det skapar allt för stor friktion i vår organisation?

    SvaraRadera
  3. Alexander Kazarian21 december, 2013

    Hej, tack för alla kommentarer!
    Det är svårt att skapa en fokuslista med högprioriterade projekt och det är inte meningen att det skall vara lätt, då hade alla företag gjort det och det hade inte existerat några problem. Några kriterier som jag brukar rekommendera när någon vill skapa fokuslista är: Prioritera projekt som skapar mervärde hos kunden, projekt som skapar ökad lönsamhet i er organisation, samt projekt som kan bidra till att behålla och locka talangfulla och kompetenta individer till er organisation. Prioriterar du utifrån dessa kriterier har du löst många problem i er organisation.

    SvaraRadera
  4. Tack för bra råd och inspiration!

    SvaraRadera
  5. Hej, Tack för ditt fylliga svar på min fråga! Ditt svar underlättade för mig hur jag skall prioritera bland projekten/affärerna.

    SvaraRadera